Korpa

Korpa je prazna!

Pretraživač

8 koraka do funkcionalnije kuhinje bez renoviranja

Mnogo smo puta pisali o tome zašto je važna funkcionalnost kuhinje – koliko je bitno imati sve na pravom mestu i pri ruci, imati razumno raspoređene individualne kuhinjske elemente, imati dovoljno prostora prilikom spremanja obroka, te da vam čišćenje kuhinje ne predstavlja noćnu moru.

8 koraka do funkcionalnije kuhinje bez renoviranja

Sve je to naravno jednostavno kod planiranja potpuno nove kuhinje, jer je jedina prepreka sam prostor (ugradnja prozora, vrata) – ali šta ako imamo postojeću kuhinju koju ne želimo
ili ne možemo u potpunosti zameniti?
Alveus stručnjaci imaju rešenje za vas, jer su zajedno sa razvojnim timom osmislili dodatnu opremu koja nam olakšava rad u kuhinji, pojednostavljuje korišćenje sudopere i pruža mogućnost boljeg korišćenja radne površine.

Korak 1: Kuhinja koja vam dobro služi

Prva stvar koja čini kuhinju funkcionalnom je njen raspored.
Kuhinjski trougao je popularan alat za arhitekte kada planiraju kuhinju: sudopera, šporet i frižider trebaju činiti uglove trougla, a razmaci između njih trebaju biti stranice trougla.

A šta ako ne planiramo renoviranje i već imamo postavljenu kuhinju? Onda hajde da dobro pogledamo rešenja koja su nam data, bez obzira na raspored elemenata.Mnogo se može uraditi na funkcionalnosti uz dobru organizaciju ladica i kuhinjskih ormarića kao i dodatnih polica za odlaganje.Razmislite koje stvari retko koristite i premestite ih ili na gornje police ili u neki ormarić izvan kuhinje, odakle ćete ih uzeti samo kada vam zatrebaju.

Ako neki uređaj godinama niste ni dotakli ili na primer ako imate posude koje niste koristili u originalnom pakovanju, poklonite ih prijateljima ili odnesite na centar za reciklažu.
Na taj način ćete brzo provetriti svoje ormariće i dobiti prostor na policama.

Korak 2: Dragoceni prostor na kuhinjskoj radnoj ploči

Nakon što ste pospremili i organizovali ladice i kuhinjske ormariće, dobili ste dodatni prostor u njima.

Sada je vreme da se oprostite od nereda na kuhinjskoj radnoj ploči.Svaki centimetar radne površine je bitan, pa ga nemojte smanjivati na račun malih kuhinjskih aparata i posuđa koji nisu u svakodnevnoj upotrebi.

Korak 3: Jednostavno povećajte radnu površinu


Nedovoljna radna površina je čest problem, posebno u maloj kuhinji.
Čak i ako se trudimo pospremiti na vreme, često nam ponestane prostora dok kuvamo.

Alveus ima idealna i praktična rešenja koja odgovaraju svakoj kuhinji: drvene daske za rezanje i poklopce za sudoperu.Oba dodatka su dostupna u različitim dimenzijama kako bi odgovarali različitim površinama sudopera.
Odgovarajuća daska za rezanje koja odgovara pojedinačnoj sudoperi jednostavno se postavlja na sudoperu. Na taj način ga pokrivamo i tako povećavamo radnu površinu.

Neki modeli sudopera imaju i dodatni radni nivo unutar sudopere. To vam omogućava da na nju postavite dasku za rezanje, posudu za ceđenje posuđa ili Allround kako biste dobili dodatni prostor.Poklopac za sudoperu se praktično može koristiti kao dodatni prostor za odlaganje pored ili na sudoperi.

Korak 4: Napredna kuhinjska radna stanica


U Alveusu uvijek razmišljamo šire, kako u smislu funkcionalnosti, estetike tako i u smislu upotrebljivosti na različite načine.
Tako su Alveusove sudopere više nego samo obični sudoperesa površinom za ceđenje.

Duboke su i praktične, modernih linija, jednostavne za upotrebu i čišćenje, a uz pripadajuću kuhinjsku slavinu i dodatke, mokri deo kuhinje postane ujedno i centralna tačka vaše kuhinje – prava mala kuhinjska radna stanica.
Svojoj sudoperi dodajte posudu za oceđivanje i All-Round podlogu kako bi raširili njegovu praktičnu primenu tokom i nakon kuvanja.
Zašto bi neatraktivna plastična posuda za oceđivanje zauzimala vaš dragoceni prostor na radnoj ploči?
Kada vam više ne treba, All-Round podlogu za oceđivanje i sušenje posuđa jednostavno smotate i stavite u ladicu.

Za lakše pranje voća i povrća koristite posude za oceđivanje, a pomoću drvene daske na sudoperi kreirajte dodatan prostor za rezanje.
Prilikom rukovanja hranom često peremo ruke sapunom, a dobro je imati i deterdžent za suđe stalno pri ruci. Ali šta ako su obe bočice iz trgovine tako neprivlačne? Alveus ima i
rešenje za to – dozere za deterdžent, koji se ugrađuju u sudoperu tako da im samo ručica viri.

Ako razmišljate o zameni komplet sudopere, posebno preporučujemo Alveus Atrox i Quadrix Monarch, koji će vašoj kuhinji dodati elegantan izgled i multifunkcionalnost.


Korak 5: Funkcionalna kuhinjska slavina

Prava kuhinjska radna stanica ima i kuhinjsku slavinu, koja nije samo estetski savršena, već je i korisna za sve vaše poduhvate u kuvanju.

Među najčešćim izborima kupaca koji traže slavine koje omogućavaju dosta manevrsanja, se nalaze slavine sa mogućnošću izvlačenja i sa funkcijom tuša: Billy – S, Lara – S, Lyra – S, Siros – P in Norma.

Sve slavine su vrlo praktične, ali estetski aspekt nismo narušili.

Korak 6: Pametno organizovani otpad

Još jedan primer dobre prakse i organizacije kuhinje je dobro postavljen prostor za otpad.Prošla su vremena kada je na rubu zida vladala velika plastična kanta za smeće s otvorom.Čak i na račun jednog ormarića, ima smisla postaviti odvojeni sistem za sakupljanje otpada ispod sudopera.

 

Reciklaža je važan deo svakog domaćinstva, a Alveusov sistem za prikupljanje otpada Albio, koji se takođe može naknadno ugraditi u bilo koji ormarić, idealno je rešenje za mudro organizovanje vašeg otpada. 

Smeće više neće kvariti izgled vaše kuhinje, imaćete ga stalno pri ruci tokom rada, a kante iz sistema Albio će se lako otvoriti kada otvorite kuhinjski ormarić.

Korak 7: Svjetlo je neophodno

Jedan od aspekata koji utiče na dobru funkcionalnost kuhinje je i svetlost. 

Potrebno nam je dobro osvetljenje tokom pripreme i čišćenja hrane. Praktična je led traka ispod gornjih
ormarića koja dobro osvetljava celu radnu ploču. Međutim, možete jednostavno ugraditi jaču sijalicu u postojeće svetlo.

Odmah ćete primetiti razliku u celokupnom izgledu prostora.

Korak 8: Prilagodite kuhinju svojim navikama

Iako smo danas dali savete za dobru iskoristivost kuhinje, neće vam svi saveti nužno odgovarati. 

Posmatrajte tokom rada kako otvarate ladice, kojom rukom zalazite u njih, gde stavljate pribor. Kuhinja bi trebala biti prilagođena vašim navikama i potrebama, jer vi ste ta osoba koja je upotrebljava. U kuhinji u kojoj je prijatno o raditi, ujedno ćete se i osećati dobro.

I to je ona detalj koji kuhinji daje poseben čar individualizma.

Povratak na popis