Korpa

Korpa je prazna!

Pretraživač

Alveus – zajednički život sa prirodom

Dan planete Zemlje u ovom obliku se često obeležava tokom nedelje oko 22. aprila. Gotovo svaki pojedinac može dodati svoj kamenčić u mozaik zdrave i očuvane planete.

Alveus – zajednički život sa prirodom

Alveus je lociran u Loškoj dolini, u posebno osetljivom delu Slovenije.

Blizu naše proizvodnje nalazi se globalni fenomen Križne jame, tako da je odgovorno upravljanje životnom sredinom od ključne važnosti

Svetski fenomen Križna jama i jedinstveno Cerkničko jezero

Križna jama je svetski poznata kraška pećina sa podzemnim jezerima kroz koja protiče kristalno čista voda.

Nešto manje od 9  kilometara tunela krase stalaktiti, pregrade i netaknuta priroda, koju, uprkos tome da je pećinu moguće posjetiti, nisu ometali električnim osvetljenjem i betonskim stazama.

Autor slike: Csaba Egri


Dok se vozimo čamcem po jezeru saznajemo da je pećina četvrta na svetu po raznovrsnosti pećinskih organizama, od kojih ovde možemo naći čak 51 primerak različitih vrsta!

Križna jama je takođe globalni fenomen zbog lokacije ostataka pećinskih medveda. Upravo u Križnoj jami pronašli su najveću lobanju pećinskog medveda na svetu, koji je bio težak čak 1.500 kilograma.

Nedaleko je još jedno prirodno obeležje regiona - Cerkničko jezero, najveće periodično jezero u Sloveniji. 

Ogromno jezero je u potpunosti ispunjeno u proleće i tokom kiša, a okolina impresionira raznovrsnom florom i faunom. Voda Cerkničkog jezera takođe se uliva u Križnu pećinu.

Autor slike: Csaba Egri


Alveus - u zajedništvu sa prirodom


Alveus se nalazi nekoliko kilometara od Križne jame.

Da je ovaj suživot uopšte moguć, mi se prema prelepom okruženju odnosimo vrlo odgovorno, na svim nivoima: u razvoju, upravljanju otpadom, niskoenergetskoj proizvodnji, prečišćenu, besprekornu vodu vraćamo u prirodu, Alveusovi proizvodi su visokog kvaliteta, sa dugim životnim vekom, neki materijali (nerđajući čelik) čak i 100% razgradivi.

Kupcima šaljemo Alveus proizvode u ekološki prihvatljivoj ambalaži - stiropor se postepeno zamenjuje kartonom.

Šta nam omogućava koegzistenciju sa osetljivom prirodom u okruženju?

Proizvodi od nehrđajućeg čelika Alveus mogu se 100% reciklirati i takođe imaju veoma dug životni vek (sudoper zamenjujemo kad nam dosadi, a ne zbog kvarova ili habanja), tako da je s ovog aspekta njegova proizvodnja održiva odluka. 

  • Naši „zeleni“ sertifikati i dozvole takođe svedoče o velikoj brizi za prirodu: bili smo među prvima u Sloveniji koji su dobili ekološku dozvolu.

Takođe se možemo pohvaliti ISO 14001 sertifikatom za odgovorno upravljanje zaštitom životne sredine i prva smo kompanija sa više od 1000 zaposlenih koja je dobila ovaj sertifikat.

  • Vlastiti uređaj za prečišćavanje omogućava nam vraćanje čiste vode u životnu sredinu.

Linija za pranje Alveus ima uređaj za pročišćavanje vode koji iz proizvodnje vraća pročišćenu, tj. čistu vodu u životnu sredinu i tako ni na koji način ne zagađuje i ne opterećuje osetljivu prirodu, posebno prelepu Križnu jamu koja se nalazi u neposrednoj blizini naše fabrike, a jedan od njenih ogranaka prolazi bukvalno pod našim nogama.

  • Proizvodnja niske energije, nagrađivana inovacija: Pored želja i potreba kupaca, Alveusov razvojni tim takođe ima na umu kontinuirano unapređivanje i inovacije u proizvodnji kako bi bila što energetski efikasniji.

Tako smo dobili nagradu za inovaciju duboko nacrtanog korita kod nerđajućeg sudopera s radijusom R40 bez srednjeg zavarivanja (sudoper srednjeg segmenta proizveden tehnologijom nižeg segmenta). Više o samoj inovaciji i njenom pozitivnom uticaju na prirodu možete pročitati ovde.

  • Alveus smanjuje neorgansku ambalažusvesni smo da kupci moraju da dobiju neoštećene proizvode, a istovremeno znamo kako otpad od ambalaže opterećuje životnu sredinu, pa smo posvećeni i poboljšanju ambalaže isporučenih proizvoda. 

Zbog toga stalno smanjujemo količinu ambalaže koja nije ekološki prihvatljiva i zamenjujemo je ekološki prihvatljivijom.

Neekološki stiropor je u našoj otpadnoj ambalaži gotovo u potpunosti zamenjen lepljivim kartonom koji štiti sudopere i kuhinjske armature u kutijama tokom transporta.

Karton koji kupci bacaju u kontejnere za otpadni papir lako se reciklira i ponovo koristi. Stiropor ili ekspandirani polistiren zbog svoje veličine zauzima puno prostora u smeću. 

Pored toga, stiropor, ako se pravilno ne reciklira, završava u vodama sveta i pošto je nerastvorljiv, često postaje „hrana“ za morske životinje, što takođe znači i njihovu smrt. Ali čak i uz pravilno recikliranje (spaljivanje), puno opasnih gasova se ispušta u vazduh, pa je kartonska ambalaža sigurno ekološki prihvatljivija alternativa.

Neka svaki dan bude 22. april, Dan planete Zemlje!

Proslavili smo Dan Zemlje prošlog meseca. Stoga se zaštita životne sredine pominje još češće. Obeležava se godišnje u više od 192 zemlje različitim događajima o ekološkoj svesti.

Dan planete Zemlje u ovom obliku se često slavi tokom nedelje oko 22. aprila. Gotovo svaki pojedinac može dodati svoj kamenčić u mozaik zdrave i očuvane planete.

U Alveusu težimo da budemo na dobrom putu sa posvećenošću ekološki prihvatljivim rešenjima. 

Poštujemo prirodu i cenimo lepo i istovremeno osetljivo okruženje sa Križnom jamom u prvom planu. Želimo da ostanemo vodeći evropski dobavljač sudopera i kuhinjskih slavina, ali istovremeno beskompromisno uzimamo u obzir sredinu u kojoj živimo i naučili smo da sa njom koegzistiramo i utičemo na najmanji mogući način.

 

Kako stojite sa zaštitom životne sredine?

Povratak na popis