Korpa

Korpa je prazna!

Pretraživač

EKO KUHINJA

U mesecu aprilu, Alveus se tradicionalno posvećuje podizanju svesti o odgovornom postupanju prema okolini.

EKO KUHINJA

Zašto baš u aprilu? Jer u aprilu slavimo DAN ZEMLJE.

Dan koji nas podseća na izuzetan značaj zaštite okoline i prirodnih resursa.

Uči nas o važnosti održivog načina života i očuvanja ekosistema za buduće generacije.

Takođe ističe važnost podizanja svesti o klimatskim promenama i globalnom zagrevanju.

Dan Zemlje nas podstiče na delovanje, čime svaki pojedinac može doprineti zdravijoj i održivijoj planeti.

 

Zašto je održiv način delovanja toliko važan?

Alveus se nalazi na posebno osetljivom području Slovenije, u Loškoj dolini.

Naši proizvodni pogoni okruženi su svetski poznatom Križnom jamom.


 Nedaleko odavde je još jedna prirodna znamenitost regiona - Cerkniško jezero, najveće periodično jezero u Sloveniji.

Da bi ovo suživot uopšte bio moguć, mi se prema našem divnom okruženju ponašamo veoma odgovorno na svim nivoima:
u razvoju, upravljanju otpadom, kroz proizvodnju s niskom potrošnjom energije, vraćanjem čiste, bezbedne vode u prirodu, Alveus proizvodi su visokog kvaliteta, dugotrajni, a neki materijali
(nerđajući čelik) čak su 100% biorazgradivi.


 

Zašto odabir Alveus proizvoda predstavlja odgovorno postupanje prema prirodi?

 

  1.  Naše najpopularnije linije sudopera napravljene su od nerđajućeg čelika - inox. Nerđajući čelik je simbol održivosti i zaštite okoline, jer ima dug vek trajanja, a nakon upotrebe može se 100% reciklirati.

Alveus je razvio više od 20 linija sudopera od nerđajućeg čelika, za svaki stil i ukus: od trendi minimalističkih linija, od najmanjih okruglih do ogromnih pravougaonih i duplih sudopera.

Više o ovom održivom materijalu možete pronaći ovde: Sudopere od nerđajućeg čelika | Alveus

 

  1.  Alveusovi proizvodi dolaze u ekološkoj ambalaži.

Svesni smo da proizvodi moraju ostati besprekorni prilikom slanja, ali isto tako znamo koliko otpadna ambalaža opterećuje okolinu, zbog čega se posvećujemo poboljšanju ambalaže poslatih proizvoda.

 

  1.  Alveusovi proizvodi su napravljeni s očuvanjem prirode na umu. Sa ponosom nosimo "zeleni" sertifikat, uključujući ekološku dozvolu i prva smo kompanija sa više od 1000 zaposlenih koja je dobila ISO 14001 sertifikat za odgovorno upravljanje životnom sredinom.

 

Pored odabira održivih proizvoda, možete se brinuti o ekološkoj kuhinji i korišćenjem prirodnih sredstava za čišćenje.

Naši stručnjaci su pripremili nekoliko recepata za efikasna, ali prirodna sredstva za čišćenje vašeg sudopera i slavine. 


  1.    SODA BIKARBONA I SIRĆE

Operite sudoperu vodom, a zatim pospite sodom bikarbonom po vlažnoj površini, posebno oko odvoda. Trljajte mekom krpom, zatim poprskajte alkoholnim kiselinom. Ovime ćete ukloniti većinu bakterija, a budući da su oba sastojka prehrambena, ne morate se brinuti o hemikalijama. Nakon nekoliko minuta, isperite vodom i obrišite suvom krpom.


  • Drugi način kombinovanja sode bikarbone i sirćeta je pravljenje paste. Neki ovoj mešavini dodaju i limunov sok.

Stavite sodu i sirće (i limun) zajedno u šolju i promešajte. Reakcija prvo stvara penu, a zatim se formira pasta koju krpom nanesete na površine i isperite vodom. Odvod možete očistiti i na ovaj način – u njega sipajte pripremljenu pastu i nakon nekoliko minuta isperite ključalom vodom.


  1.    VODA, SIRĆE I SODA BIKARBONA
    Kombinacijom ova tri sastojka nastaje odlično prirodno sredsvo za čišćenje kuhinje i kupatila. 

U sprej bočici pomešajte:

  • 0,5 litra vode
  • 0,5 litra alkoholnog kisela
  • 2 kašike sode bikarbone

Poprskajte, ostavite da deluje, obrišite krpom i isperite vodom.


  1.    SODA BIKARBONA I LIMUN

Pospite sodu bikarbonu preko polovine limuna i njome trljajte mrlje.

  1.    S SIRĆETOM PROTIV VODNOG KAMENA

U bočicu s raspršivačem stavite mešavinu alkoholnog sirćeta, kojom jednom nedeljno poprskajte sudoperu i slavinu. Nakon brisanja mekom krpom, izgledaće kao nove. Za tvrdokorne mrlje od vodenog kamena, natopite krpu sirćetom, omotajte je oko željenog područja na 15 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

 

  1.  LIMUN I SO

Namočite sudoperu i pospite sol po celoj površini. Dva limuna naseckajte na kolutove i rasporedite po sudoperi i površinama slavine. Zatim temeljno istrljajte limunom po sudoperi. Isperite vodom i osušite papirnim ubrusom.

 


  1.  BRAŠNO

Brašno se može koristiti za poliranje sudopere iz nerđajućeg čelika. Prvo operite sudoperu deterdžentom i dobro je obrišite do suvog (ako je sudopera vlažna, brašno će se pretvoriti u lepljivu masu i poliranje neće uspeti). Posle po sudoperi pospite brašno, istrljajte ga papirnim ubrusom, a zatim "pometite" brašno u odvod. Na kraju ponovo operite i obrišite sudoperu, koja će sada sijati kao nova.



  1.  LIMUN

Limun je takođe odličan za čišćenje drvenih dasaka za sečenje. Limun prerežite na pola, istrljajte po dasci i obrišite suvom krpom. Ako su mrlje posebno tvrdokorne, koristite sok limuna i ostavite da deluje nekoliko minuta.

 

Ako ste došli do kraja ovog članka, to znači da vam je stalo. Hvala.


Nadamo se da smo doprineli tome da ćete u budućnosti još više posegnuti za održivim proizvodima.

Neka svaki dan bude Dan Zemlje!

Povratak na popis