Korpa

Korpa je prazna!

Pretraživač

Istorija Alveusa

Ponosimo se našom bogatom istorijom i izuzetnom baštinom koju smo gradili tokom godina.

Istorija Alveusa

U zaleđu slikovitog Cerkniškog jezera, gde se prepliću mir i lepota prirode, već decenijama stoji Alveus. Sve te godine ovde, u Ložu, uspešno oblikujemo nerđajući čelik u kuhinjske sudopere prilagođene vremenu, potrebama i specifikacijama različitih tržišta.


Teški počeci 

Krenimo od početka - pre više od pedeset godina rođena je naša priča. Tačnije, 1968. godine, kada smo počeli sa serijskom proizvodnjom sudopera od nerđajućeg čelika. Počeci, kao i kod većine, nikako nisu bili jednostavni. Morali smo se suočiti sa ograničenom mašinskom opremom. Ali to nas nije zaustavilo. 

Svaki dan smo marljivo radili na poboljšanju kvaliteta naših proizvoda. Ručno smo izrađivali ocedne površine na hidrauličnim presama, zavarivali i brušili posude. Svaka operacija je zahtevala mnogo fizičkog napora i veštine, ali nismo odustajali. 

Tvrdim radom smo postepeno poboljšavali naše procese i povećavali produktivnost.

A. Sterle, direktor Alveusa između 1986. in 2003. godine
"Ova fotografija je snimljena otprilike godinu dana nakon uvođenja programa proizvodnje nerđajućih sudopera. To su bili sami počeci uvođenja tog programa. Rad je bio fizički vrlo naporan jer se uglavnom obavljao ručno. Na fotografiji se prikazuje brušenje i poliranje posude sudopera. Radnik u ruci drži brusni ili polirni disk koji pokreće pletena žica (po domaći "zajla") koja je uzrokovala vibracije koje su jako opterećivale ruke radnika. 

Radili su pod zaštitnim odelom u kojem se dovodio sveži vazduh kako radnik ne bi udisao prašne čestice. Čišćenje sudopera se takođe obavljalo isključivo ručno, krpama i sredstvima za poliranje. 

Takvi teški poslovi su uzrokovali brojne probleme sa disajnim sistemom i zglobovima na rukama. U 55 godina do danas tehnologija izrade sudopera se postepeno menjala i razvijala na bolje, značajno doprinoseći humanizaciji rada. Uvođenjem numerički upravljanih mašina za zavarivanje, brušenje i poliranje, kao i čišćenje sudopera, teška i štetna radna mesta su gotovo potpuno eliminisana."


Izazovi prilikom izvoza

U narednoj deceniji uložili smo mnogo truda u razvoj programa, tehnologije i nabavku odgovarajuće proizvodne opreme. Na taj način smo poboljšali procese i produktivnost. 

Vremenom smo proširili prodajni program i počeli izvoziti Alveus proizvode u različite zemlje.

"Prvi izvoz sudopera počeo je 1972. godine u Italiju. U to vreme i kasnije, u Jugoslaviji je kronično nedostajalo deviza. 

Sav nerđajući čelik je morao biti uvožen jer domaća proizvodnja nije bila kvalitetna. Zato smo bili prisiljeni izvoziti sudopere kako bismo zaradili devize za uvoz čeličnih ploča. Problem je bio još veći jer nam je država uzela određeni deo deviza od izvoza ili ih je refundirala u domaćoj valuti. Budući da smo već tada imali kvalitetne proizvode, uspeli smo povećati izvoz na konvertibilna tržišta. 

Prvi veći izvozi su obavljeni u Iran, Irak i Saudijsku Arabiju. Usledio je obiman izvoz u tadašnju Čehoslovačku, a kasnije i u Nemačku, Austriju, Poljsku i Francusku. Izvoz se sa godinama povećavao, tako da smo već 1997. godine izvozili u 48 zemalja Evrope i sveta, pa smo već tada imali 70% udela u izvozu." 
A. Sterle, direktor Alveusa između 1986. in 2003. godine

Na taj način smo izgradili ugled i uspostavili kontakte sa vodećim kompanijama u industriji.


Suživot sa osetljivom prirodom

Održivi razvoj nam je uvek bio izuzetno važan. Od samog početka svesni smo važnosti suživota sa prirodom i okolinom.

"Uvek smo se trudili da uvodimo tehnologije koje minimalno utiču na okolinu. Svaka nova investicija u opremu razmatrana je i sa aspekta uticaja na okolinu. Držali smo se izreke da 'nismo toliko bogati da bismo kupovali jeftino' i izbegavali smo opremu koja je štetna za okolinu. Emisije iz naše kompanije uvek su bile pod kontrolom i bezopasne." A. Sterle, direktor Alveusa između 1986. in 2003. godine

I danas delujemo odgovorno i smanjujemo svoj uticaj na okolinu kroz sve naše aktivnosti. Želimo biti u skladu sa prirodom i doprineti zelenijem i održivijem svetu.


Jaka povezanost sa lokalnom zajednicom

Danas Alveus zapošljava više od 100 ljudi, većinom iz okolnih mesta, baš kao i pre.

"U prošlosti je Kovinoplastika bila najveći poslodavac u lokalnoj i širem području. Kompanija je tada bila vrlo stabilna i snažna, tako da je globalizacija i propast bivše države nisu previše pogodile.

Mnoge susedne kompanije su tada značajno smanjile obim proizvodnje i prodaje, dok je Kovinoplastika ostala stabilna upravo zbog snažnog fokusa na izvoz. 

Zahvaljujući proizvodnim programima Kovinoplastike, u lokalnoj i široj zajednici razvilo se mnogo kooperanata koji su postali manje kompanije." A. Sterle, direktor Alveusa između 1986. in 2003. godine


Šta zapravo znači ALVEUS?

Ime Alveus potiče od latinske reči koja znači "ležište" ili "korito" reke koja sledi svoj tok. Zanimljivo je da je taj prirodni fenomen takođe karakterističan za Cerkniško jezero.

Danas je Alveus sinonim za kvalitetne sudopere i kuhinjske slavine. Ponosimo se našim raznovrsnim portfoliom koji omogućava svakome da odabere i izrazi sopstveni identitet u kuhinji. 

Naši proizvodi usmereni ka održivosti odlikuju se savremenom estetikom, visokom funkcionalnošću, kvalitetom i izvanrednim odnosom cene i kvaliteta.

Zaključimo rečima naše direktorke Simone Celestine:
"Trudimo se biti inovativni i hrabri. Ne bojimo se isprobati nešto novo i drugačije, čak i ako to znači odstupanje od uobičajenih puteva. 

S brzom prilagodbom promenama i uvođenjem novih trendova ističemo se kao pioniri u industriji. 

Naše vrednosti poput raznovrsnosti, inovativnosti, hrabrosti, odgovornosti i timskog duha ukorenjene su u samom srcu našeg preduzeća. Inspirisanu bogatom istorijom i snagom prirode oko nas, nastavićemo stvarati proizvode koji zadovoljavaju različite ukuse i zahteve. Alveus je i ostaje pouzdani partner u kuhinji."

Povratak na popis