Korpa

Korpa je prazna!

Pretraživač

SUDOPERE: Najčešća pitanja i odgovori

Prikupili smo neka od najčešćih pitanja o sudoperama i slavinama na koja su nam odgovorili Alveusovi stručnjaci.

SUDOPERE: Najčešća pitanja i odgovori

1. Kako izabrati savršenu sudoperu?

 Ne postoji samo jedan  odgovor na ovo pitanje, jer pojam "savršena sudopera" za svakoga znači nešto drugo.

Zato  je najbolje zapisati prednosti i nedostatke svake vrste sudopere, kako biste što pre pronašli svog favorita.

Nerđajući čelik od kog su Alveus sudopere izrađene je vrhunskog kvaliteta što korisniku garantuje čvrstoću i trajnost od prvog dana korišćenja. Uz pravilnu, ali jednostavnu negu, vaša sudopera će zadržati svoj jedinstveni sjaj i moderan izgled, koji može pružiti samo večni favorit - nerđajući čelik.

Prednosti: izdržljiv, pogodan za većinu stilova i boja u kuhinji, veliki izbor oblika i modela, visoko higijenski, ekološki prihvatljiv (čelik se u potpunosti može reciklirati).

Nedostaci: kod neredovnog čišćenja vidljivi su ostaci kamenca, delimično  su osetljivi na ogrebotine (vrhovi noža, žičani sunđeri). Ali ogrebotine su odraz života u kuhinji.

 

Sudopera od kompozitnog materijala Granital izrađena je od mešavine čestica najčvršćeg granitnog materijala i posebne mase koja udvostručuje njegovu čvrstoću i trajnost.

 To je pored dobrog izgleda, stavlja uz bok najčešće biranoj sudoperi na svetu, sudoperi od nerđajućeg čelika.

 Kompozitna sudopera u beloj, peščanoj, smeđoj, sivoj ili crnoj boji savršeno se uklapa u jednobojne  kuhinje malih i velikih formata, a osim velike čvrstoće i izdržljivosti, lako se čisti.

 Prednosti: izuzetno izdržljiva sudopera, dostupna u popularnoj crnoj boji i ostalim zemljanim tonovima, vrlo otporna na promene temperature. Lako se čisti: svakako preporučujemo sušenje nakon korišćenja, a većinu mrlja i prljavštine možete ukloniti blagim neabrazivnim tekućim sredstvima za čišćenje u domaćinstvu,  ostatke kamenca uklanja 9% sirćetna kiselina (alkoholno sirće).

Nedostaci: delimično osetljiva na ogrebotine (npr. vrhovi noža) i jake mrlje (naročito  na najsvetlijim nijansama sudopera - ako se odmah ne očisti, pojavi se mrlja, npr. od cvekle). Određene boje možda neće odgovarati svakoj odabranoj nijansi drvenog dela kuhinje.


Sudopera od kaljenog stakla: sama sudopera je izrađena  od nerđajućeg čelika, okružena elegantnim rubom i površinom za odlaganje od prekrasnog, sjajnog kaljenog stakla. Savršeno je rešenje  za individualizaciju, jer možemo personalizovati  staklo u bilo kom  dizajnu ili boji koju odaberete.

Prednosti: ima sve prednosti naših sudopera od nerđajućeg čelika, a kaljeno staklo posebno je jednostavno za čišćenje i održavanje.

Nedostaci: Ako nešto jako teško ili oštro padne na rub kaljenog stakla pod čudnim uglom, kaljeno staklo može pući ili se odlomiti deo (ali se neće rasuti zbog načina obrade).

Međutim, Alveus sudopere od kaljenog stakla su izuzetno izdržljive i takvi slučajevi su vrlo retki. Više u videuhttps://www.youtube.com/watch?v=rcgAP6ZO4FY&t=5s 

 

Alveus Monarch: ima sve prednosti sudopera od nerđajućeg čelika - materijale, dizajn, kvalitet - ali dolazi u četiri izuzetne nijanse, koje se postižu posebnom površinskom obradom nerđajućeg čelika. Na taj način dobijamo jedinstvene nijanse zlata, bronze, antracita i bakra.

Prednosti: sve prednosti inox sudopera, izuzetna upečatljivost i individualnost, mogućnost kombinovanja nijansi boja. Posebna PVD tehnologija čini Alveus Monarch sudopere još jačim i olakšava čišćenje.

Nedostaci: viša cena,  delimično osjetljiva na ogrebotine (vrhovi noža), ako se ne čisti redovno,  vide se ostaci kamenca.

 

2. Koje su standardne dimenzije sudopera?

Standardna veličina sudopere stane u ormarić širine 60 cm. 

A Alveus vam nudi najrazličitije dimenzije i oblike sudopera. Zašto u svoju nestandardnu kuhinju staviti sudoperu standardne veličine?

Možda vam više odgovara manja okrugla sudopera Form 10 za ormarić 40 cm, ili možda ogromna Kombino 70 za ormarić širine 80 cm, za veće,  klasične kuhinje Classic Pro 110, koja zahteva ormarić 80 cm.

Ili možda želite potpuno izaći iz standardnih okvira i odlučiti se za ugaonu sudoperu  dimenzija 90x90 cm.

U posljednje vreme primećujemo povećanu potražnju za velikim sudoperama i duplim sudoperama među kupcima.

 

3. Sudopera sa jednom ili dve posude (dvodelna sudopera)?

 Jedna od čestih dilema koje muče korisnike je odabrati jednodelnu sudoperu sa ili bez ocedne površine ili se odlučiti za dvodelnu sudoperu.

Kupcima savetujemo da prvo uzmu u obzir širinu odnosno veličinu ormarića u koji će ugraditi sudoperu jer to svakako predstavlja ograničenje u izboru.

 Zatim je potrebno znati hoće li kuhinjska slavina biti s leve ili desne strane ili čak na sredini sudopere.

 Odluka najviše zavisi od  vaših navika u kuhinji:

  • Jednodelnu sudoperu  preporučujemo kupcima koji većinom koriste mašinu za pranje suđa i posuđe im se ne nakuplja u sudoperi.
  • Kupcima koji često peru suđe na ruke preporučujemo  dvodelnu sudoperu  kako bi je  mogli ostaviti da se ocedi u jednoj posudi. Pogodna je i za velike porodice u kojima se puno kuva i zbog toga se zaprljaju velike količine posuđa koje se ne mogu istovremeno oprati u mašini za pranje posuđa, te jedan deo ostavljamo u jednoj posudi.

 

4. Koja je svrha dvodelnih sudopera?

 Odgovor leži već u prethodnom pitanju - pre svega u prostranosti, praktičnosti pri ručnom pranju posuđa, prostoru za oceđivanje već opranog posuđa, dodatnom prostoru za odlaganje pri pripremi hrane za veći broj ljudi...

 Alveusovi stručnjaci uvek preporučuju duplu sudoperu za domove u kojima se puno kuva i druži uz hranu.

U ovom slučaju dvodelna sudopera  zapravo povećava vašu radnu površinu, jer korišćeno posuđe možete staviti u jedan deo sudopere, a u međuvremenu imate drugu sudoperu slobodnu i čistu za tekući rad. 

 

5. Da li izabrati granitnu ili sudoperu od nerđajućeg čelika?

 U Alveusu smo beskompromisni kada je u pitanju kvalitet, zbog toga samo jedan faktor može odlučiti: vaš ukus.

 Uporedite ih vizuelno prema odabranom drvenom delu kuhinje - stilu, boji i izgledu, pa ćete verojatno najlakše odlučiti da li više volite večnu eleganciju i sjaj nerđajućeg čelika ili nežne i zemljane tonove granita.

 

6. Da li su granitne sudopere vredne tog novca?

 Da, svakako. Vizuelno ćete biti zadovoljni s njom, dugim vekom trajanja, lakoćom održavanja... Nisu među najjeftinijima, ali nisu ni među najskupljima. Naravno, uzmite u obzir da se radi o dugoročnoj kupovini, gde izreka : "Malo para, malo muzike" svakako vredi.

  

7. Koju sudoperu  je najlakše održavati čistom?

 Kod održavanja čistoće moramo biti svesni da sve zavisi ne samo o materijalu, već i o obliku sudopere.

Ako baš i ne volite držati krpu i sredstvo za čišćenje u rukama, možda biste se trebali odlučiti za zaobljenije linije, jer ih je lakše obrisati od modernijih ravnih linija.

 Izvedba sudopera ispod pulta (ugradna) takođe će vam biti od velike pomoći jer ćete mrvice i kapljice sa radne površine jednostavno obrisati direktno u sudoperu, a pritom se neće zalepiti na rubu gornje površine sudopera.

Prilikom odabira materijala preporučujemo nerđajući čelik ako vam ne smetaju ostaci kapljica odnosno osušenog kamenca, a to naravno u slučaju da sudoperu ne brišete redovno suvom krpom. Ili možda granit u tamnijim nijansama. 

 No redovno čišćenje svakako je potrebno za sve vrste sudopera, kako iz higijenskih razloga, tako i iz estetskih razloga, odnosno uklanjanja tragova kamenca.

 

8. Koje su najvažnije karakteristike kuhinjske slavine?

 Prilikom izbora  kuhinjske slavine Alveusovi stručnjaci savetuju da obratite pažnju na materijal i njegovu obradu, način rukovanja slavinom, te oblik i boju kojom ćete postići puni efekt - harmoniju sa kuhinjom ili možda potpuni kontrast, koji je tipičan za najnovije kuhinjske trendove.

Materijal: Alveus kuhinjske slavine izrađene su od mesinga ili nerđajućeg čelika sa različitim površinskim obradama.

Večno elegantan srebrni izgled dostupan je u sledećim verzijama: polirani hrom (CHR), brušeni hrom (CHR-BR), nehrđajući čelik - saten (SAT), nikl - mat (NIC BR).

Boja: za različite efekte boja Alveus kuhinjske slavine su obrađene na poseban način. Tako je vrhunska kolekcija slavina Monarch presvučena slojem keramičkog nitrida koji nam daje četiri jedinstvene nijanse (zlatna, antracit, bronzana i bakrena). Za efekat zemljanih tonova granita, koji se dobro slažu s granitalom ali i drugim sudoperama, slavine se obrađuju tako da se dobiju različite nijanse: crna, bela, peska, smeđa...

Oblik i rukovanje: dizajn Alveus slavina je čist, bez skrivenih ili teško dostupnih uglova koji bi smetali prilikom čišćenja. Slavine su prilagođene i funkcionalnim potrebama pojedinca - tako da imamo široku paletu slavina sa dodatnim opcijama - izvlačne slavine, slavine sa tušem, preklopne za ispod prozora...

Za sve kuhinjske slavine, kao i za sve naše proizvode, koristimo samo najbolje materijale, koji garantuju dug vek trajanja, a istovremeno omogućavaju lako održavanje. Naše kuhinjske slavine dizajnirane su imajući na umu funkcionalnost i jednostavno korisničko iskustvo.

Povratak na popis